Geo-studies op het mbo
Lijkt een opleiding met geo je wel wat?
Bij verschillende opleidingen komt geo steeds meer als onderdeel van het programma aan de orde. In de groene opleidingen maken ze bijvoorbeeld gebruik van “precisielandbouw”. Hierbij wordt geo-informatie en GPS ingezet om groei van gewassen te sturen en beïnvloeden.
Begin je aan je tweede of derde jaar van je mbo-opleiding bouw/infra of ICT? Dan kun je geo-ict of landmeetkunde kiezen als specialisatie. Doordat scholen nauw samenwerken met het bedrijfsleven en overheden, is deze opleiding Geo heel praktijkgericht. In de opleiding heeft Geo-ICT een centrale plaats, naast het inwinnen, uitzetten, verwerken en presenteren van gegevens op digitale kaarten.
Heb je je mbo-opleiding afgerond? Dan kun je direct aan de slag, óf doorstuderen op hbo-niveau. Dat laatste kan ook in combinatie met een baan. De markt en de samenleving staan te springen om afgestudeerde mbo’ers en hbo’ers met een geo-specialisatie!
Landmeetkunde
SOMA College, Harderwijk
De opleiding landmeten is heel praktijk gericht. Je zit niet alleen op school, maar gaat ook een kijkje nemen bij bedrijven en bij overheden. Je leert om zelf met moderne apparatuur gebouwen en landschappen in te meten. Deze meetgegevens ga je met de computer verwerken: hoe groot is het gebouw? hoe ver ligt het van de snelweg? is het gebouw verzakt? Vervolgens presenteer je de gegevens in een digitale kaart. De landmeetopleiding is een specialisatie van de MBO-opleiding Bouw of Infra. Er is grote behoefte aan landmeters bij werkgevers zoals het Kadaster, gemeenten, Facto geomeetdienst, Coenradie, Geovisie, Nemex. Er zijn banen genoeg!
Middenkaderfunctionaris landmeetkunde
Curio, Breda
Hoeveel ruimte is er voor de bouw van een weg of gebouw? Dat is de vraag waar een middenkaderfunctionaris landmeetkunde zich mee bezig houdt. Met speciale apparatuur kun je dit opmeten. Tijdens de mbo-opleiding middenkaderfunctionaris landmeetkunde leer je hoe je dit doet. Ben jij heel nauwkeurig, houd je van afwisseling en heb je iets met kaarten? Dan is deze opleiding misschien wel iets voor jou.
Middenkaderfunctionaris Infra
Deltion College, Zwolle
Als Middenkaderfunctionaris Infra ben je werkzaam in de grond-, water- en wegenbouw. Jij houdt je bezig met het ontwerpen, calculeren, plannen, uitvoeren en het beheren van projecten in deze sector, zoals bijvoorbeeld wegen, spoorwegen of ondergrondse transportsystemen. Je hebt veelal contacten met overheidsinstellingen, leveranciers van materialen en gespecialiseerde bedrijven. Als Middenkaderfunctionaris Infra werk je bijvoorbeeld als calculator, werkvoorbereider of tekenaar voor een ontwerpbureau, voor de overheid of voor een gespecialiseerde aannemer.
Middenkaderfunctionaris infra
Techniek College Rotterdam, Schiedam
Ontwerpen uitwerken, de uitvoering voorbereiden, projecten uitvoeren, een omgeving beheren, metingen doen en een informatiesysteem up-to-date houden. Dat zijn de belangrijkste taken van een middenkaderfunctionaris infra.
Zo ben je betrokken bij het voorbereiden, bouwen en onderhouden van allerlei soorten wegen, waterwegen, spoorwegen en ondergrondse transportsystemen. Je bent een radertje in het geheel. Dus wat je ook doet op het constructieve, financiële en technische vlak: al jouw handelingen hebben gevolgen.
Als middenkaderfunctionaris infra kun je kiezen voor verschillende uitstromen. Dus niet alleen voor infratechniek, maar ook voor landmeten of verkeer en stedenbouw. Je werkt altijd op projectniveau. Samen met veel of weinig mensen. Soms onder leiding, dan weer zelfstandig of als leidinggevende.
Middenkaderfunctionaris Infra
ROC Mondriaan, Den Haag
Bij het ROC Mondriaan kan je opgeleid worden tot landmeter. Je gaat aan de slag met meetwerkzaamheden voor het in kaart brengen van wegen, tunnels, bruggen, dijken, vliegvelden en spoorwegen. Je maakt kennis met de opslag van gegevens in moderne databases, zoals een Geografisch Informatie Systeem (GIS). De gegevens werk je uit tot een digitale kaart. Je begint met de opleiding bouw en infra. In het tweede jaar doe je samen met de Haagse Hogeschool modules landmeten. In het derde jaar doe je een specifiek ingekleurd landmeetprogramma afgestemd met het Somacollege. Het vierde jaar sluit je af in Harderwijk bij het Soma collega.
Watermanagement
Wellantcollege, Dordrecht
Er zijn veel beroepen waarin je met water te maken hebt. Maar als waterdeskundige of veldmedewerker heb je niet alléén met water te maken. Je hebt ook kennis nodig van het groen en van de natuur, van kosten en planningen, van machines en techniek, van ecologie en politiek, van landmeten en riolering. Allemaal zaken die te maken hebben met water en met Nederland, want die twee horen bij elkaar. Onderdeel van deze opleiding is een Geo Informatie Systeem (GIS) basis cursus.
Adviseur Duurzame Leefomgeving
Yuverta, Heerlen
Wil jij graag de wereld verduurzamen en je inzetten voor biodiversiteit? Dan past de opleiding Adviseur Duurzame Leefomgeving zeker bij jou! Je leert er alles over de relatie van mens en dier met de natuur en hoe je anderen kunt motiveren en adviseren om de biodiversiteit te verbeteren. Je leert projectmatig te werken aan onderzoeksopdrachten en je bent veel in het veld te vinden. Met je mbo-diploma kun je vele kanten op. Doorstuderen op het hbo of aan het werk!
Watermanagement
Lentiz onderwijsgroep mbo, Naaldwijk
Hoe zorg je ervoor dat een polder droog blijft? Hoe voorkom je dat de natuur verdroogt? Op welke manier houden we ons water schoon en blijft gebruiken van water verantwoord? Kunnen we de komende zomer veilig zwemmen in onze meren? Met deze vragen en een heleboel andere vragen houden onze studenten Watermanagement zich bezig. Als je voor Watermanagement kiest, dan zoek je mee naar oplossingen. Voor nu en in de toekomst!
Allround Waterbouwer
Zadkine mbo, Schiedam
Waterbouwers werken altijd buiten en zijn vaak onderweg naar een leuke nieuwe klus. Jij weet precies hoe je baggerwerk uitvoert, kabels opspoort en je werkterrein netjes houdt. Ook maak je zelf houten steigers en kleine bruggen.
Milieu-inspecteur
Helicon Den Bosch
Nederland heeft milieuregels en wetgeving over de natuur, water, openbare ruimte, bodem en geluid. Met de opleiding Milieu-inspecteur leer je deze regels controleren. Wat is een bodemonderzoek en hoe voer je dat uit? Hoe wordt een dorp of stad ingedeeld? Hoeveel groen hoort er in onze leefomgeving thuis? Hoeveel geluid mag iets maximaal produceren zonder dat er overlast ontstaat? Na de opleiding weet je het precies.
Onderzoeker natuur en milieu
Helicon Den Bosch en Velp
Als onderzoeker natuur en milieu zet jij je in om onze groene leefomgeving te verbeteren. Je onderzoekt hoe mensen, dieren en planten samen in eenzelfde leefomgeving kunnen leven. Hiervoor duik je in biologie, aardrijkskunde en scheikunde.
Watermanagement
Helicon Velp
Het is een hot item: de klimaatverandering. Als gevolg hiervan én door de bevolkingsgroei hebben we steeds vaker problemen met water. Denk aan rivieren die overstromen en dus meer ruimte nodig hebben, steden die blank komen te staan door hevige regenbuien of instabiele dijken door periodes van extreme droogte. Het komt de laatste jaren allemaal voor in Nederland. Vind jij het interessant om te weten hoe je overstromingen kunt voorkomen? Hoe je de kwaliteit van het water bepaalt? En hoe je het waterpeil beheert? Dan is de opleiding Watermanagement echt iets voor jou.
Water- en groen beheer
Helicon Velp
Nieuwsgierig naar hoe belangrijk water voor ons is? Dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert bijvoorbeeld hoe je overstromingen voorkomt, hoe je beken, sloten of dijken onderhoudt.
Stages en traineeships
Waterschappen
De waterschappen hebben regelmatig stages, afstudeeropdrachten, traineeships en BBL-plekken in de aanbieding. Interesse?
Wateropleidingen.nl
Wateropleidingen organiseert opleidingen en cursussen voor mensen die werkzaam zijn in het werkveld water: drinkwater, waterzuivering, riolering en waterbeheer.
Water, wereldwerk!
Human Capital Program
Op deze website vind je informatie over opleidingen en beroepen in de watersector. Ontdek de mogelijkheden van werken, leren en innoveren!
Carrièretijger
Bekijk hier de studies die je kunt gaan doen als je wilt gaan werken in de watersector.
Uitvoerder Bouw en Infra
MBO College Noord, Diemen
Wil je een leidinggevende functie op een bouwplaats? Doe dan de opleiding Uitvoerder Bouw en Infra. Dan ben je misschien wel een geschikte kaderfunctionaris bouw en infra. Waar gebouwd wordt, daar ben jij! Of het nu een snelweg, een spoorweg of een woonwijk is. Jij bent verantwoordelijk voor het project. Je zorgt ervoor dat alle metselaars, timmerlieden en andere bouwvakkers weten wat ze moeten doen. Ook regel je dat er genoeg cement, hout en gereedschap is. Je moet dus alles goed in de gaten houden! Als er iets misgaat, los jij het op. Veel regelen en plannen dus. Maar ook tussen de middag lekker lunchen met je collega’s in de bouwkeet. Elke keer als jullie een bouwproject opleveren heb jij weer iets om trots op te zijn!
Geo, Data & Design
Zone College, Zwolle
Als expert op het gebied van geo, data & design breng je gegevens in kaart over gebouwen, rivieren, natuurgebieden, bomen en dijken. Je verzamelt data met behulp van de nieuwste technieken en vertaalt ze naar toegankelijke informatie. Zo lever je een bijdrage aan de aanleg van nieuwe wegen en gebouwen, maar werk je ook mee aan onze veiligheid. Denk maar eens aan het belang van goede informatie over onze dijken en rivieren.
Vakexpert Geo, Data & Design
Vista College, Sittard
Data. Een saai, maar vooral vaag begrip? Niet voor jou. Jij ziet dat Geo en Data in deze tijd een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven. Je vindt het dan ook leuk om data uit je omgeving te verzamelen en te analyseren. Je gaat de uitdaging aan en vertaalt data naar iets wat voor iedereen begrijpelijk is. Met de nodige creativiteit natuurlijk, want die heb je! Zo verras je consumenten en professionele gebruikers met de allerlaatste nieuwtjes en meest actuele informatie.
Kortom, jouw kennis is onmisbaar.
Geo, Data & Design
Lentiz Life College, Schiedam
Als professional op het gebied van Geo, Data & Design werk je mee aan de digitale transformatie van de wereld. Je brengt gegevens in kaart om oplossingen te vinden voor actuele onderwerpen die te maken hebben met klimaat, duurzaamheid, leefomgeving en milieu. De data worden met de nieuwste technieken door jou verzameld en dit zet je om naar toegankelijke informatie die je presenteert. Zo vlieg je met een drone om het gebied in kaart te brengen. In het project heb je een belangrijke rol in het verzamelen, verwerken en visualiseren van de gegevens.